A. Kwaśniewski w orędziu o Polsce, Europie i wyborach 9 czerwca

W gronie działaczy Lewicy, b. prezydent RP Aleksander Kwaśniewski wygłosił dziś oświadczenie, odnosząc się do wagi czekającego nas wydarzenia, jakim są wybory do Parlamentu Europejskiego. Podkreślając, że są to wybory do instytucji europejskiej, która ma najsilniejszy demokratyczny mandat.

Zanim jednak uzyskaliśmy prawo wyboru tego organu, jako Polki i Polacy, musieliśmy przejść długą, trudną drogę do demokracji. 4 czerwca jest dziś świętem. Prawo do świętowania wywalczyła także lewica zapisując się chlubnie na kartach historii. Te milowe wydarzenia przypomniał A. Kwaśniewski w swoim wystąpieniu (POSŁUCHAJ).

Prezydent wskazał na nowe wyzwania, jakie stoją obecnie przed Europą i z którymi – ze swoim potencjałem rozwojowym, cywilizacyjnym i technologicznym – zapewne sobie poradzi.

Znaczącą rolę w kierowaniu Unią Europejską od samych początków odgrywa europejska Lewica, skupiona w rodzinie Socjalistów i Demokratów (S&D). Jest jedną z liczących się grup w polityce europejskiej i tak powinno być dalej. Nowo wybrani europosłowie z Lewicy zasilą właśnie tę rodzinę. Proeuropejskość, otwartość, umiejętność rozumienia zmian, które się dokonują w świecie są siłą tego środowiska.

Prezydent A. Kwaśniewski z sympatią odniósł się do hasła KKW Lewicy „Europa dla Ciebie”, bo taka filozofia oznacza, że rozumiejąc te globalne wyzwania, chcemy by ta Europa była bliżej ludzi, by była odczuwalna, zrozumiała. Stąd zarówno programy senioralne, jak programy dla młodych ludzi, budownictwo mieszkaniowe, dostęp do dobrej edukacji, walka o miejsca pracy…

Jest mnóstwo rzeczy, które dzięki Lewicy europejskiej, w tym naszej, będziemy mogli zrobić, by szczególnie ludzie młodzi odczuwali tę wartość Unii.

20 lat Polski w Unii oznacza, że co najmniej jedno  pokolenie traktuje warunki Polski w UE jako oczywistość, ale przecież zawsze tak nie było! Trzeba pokazać młodym, że ta Unia jest im nadal potrzebna, a programy, które proponuje Lewica są trafne. Dodałbym jeszcze 2 rzeczy. Jedną – trzeba pokazać wielkie europejskie idee do wcielania przez młodych, związane z nowoczesnymi technologiami, z bezpieczeństwem energetycznym, z ekologią, ze środowiskiem.

Trzeba działać na rzecz jeszcze lepszego poznania się młodych Europejczyków, to już bardziej zadania dla przyszłych europosłów (np. wakacyjne bilety bezpłatne dla młodzieży, zniżki na samoloty, wspólne inicjatywy kulturalne, koncerty), żeby ta młodzież czerpała przekonanie, że wspólnie jest lepiej i bezpieczniej.

Lewica wiele zrobiła, ma ciekawe propozycje na przyszłość, warto więc zagłosować na listy lewicy. Ja to zrobię! Możecie na mnie liczyć!

Jak mówił – z pełnym przekonaniem popiera kandydatów na pierwszych miejscach w 13 okręgach na listach Lewicy, gdyż są to osoby kompetentne, rozumiejące Europę, problemy współczesności i swoim dotychczasowym doświadczeniem i sposobem myślenia są po stronie silnej Polski w silnej Europie.

Głos oddany na Lewicę, to głos skuteczny, który będzie dobrze służył przyszłości Europy. Uczyńmy wszystko, żeby Europa zmieniała się, rozumiała nowe okoliczności, sprostała nowym wyzwaniom, ale żeby nie rozpierzchła się, nie zdezintegrowała się wobec tych prób, które podejmowane są z zewnątrz i przez wewnętrznych różnej maści populistów. Wspólna Europa, do której 20 lat temu weszliśmy, jest nam wszystkim niezwykle potrzebna. Dzisiaj ta wspólna Europa, troszcząca się o bezpieczeństwo, nasz dobrobyt, która wykorzystuje potencjał wszystkich Europejczyków jest nam potrzebna bardziej niż kiedykolwiek!

Posłuchaj i obejrzyj wideo-transmisję z orędzia Aleksandra Kwaśniewskiego TUTAJ

Opr. nim, 5 czerwca 2024 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!